Meer volgers op social media? Bruikbare tips voor ondernemers waar je écht wat aan hebt

Ben jij ondernemer en wil je meer volgers op social media? In 2023 maken 14.1 miljoen Nederlanders gebruik van diverse social media platforms. Het is dus niet zo gek dat veel ondernemers hun aantal volgers willen laten groeien. Relevante volgers verzamelen is belangrijk voor het opbouwen van een loyale klantenkring. Daarnaast biedt social media de mogelijkheid om jouw onderneming te introduceren aan nieuwe potentiële kopers die zich binnen je doelgroep bevinden. Maar, hoe zorg je als ondernemer er nou voor dat je daadwerkelijk relevante volgers binnenhaalt, die interesse tonen in wat je te bieden hebt?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: meer volgers genereren op social media doe je door de volgende twee stappen toe te passen:

Eerst moet je je content laten zien bij social media gebruikers die jou nog niet kennen.

Vervolgens moet deze content overtuigend genoeg zijn om jou te gaan volgen.

We weten dat dit erg vanzelfsprekend klinkt. We kunnen ons ook voorstellen dat je jezelf afvraagt: “maar hoe doe je dat dan?” In deze blog gaan we bovenstaande twee stappen uitgebreid bij langs en geven we je bruikbare tips om als onderneming meer volgers op social media te krijgen.

Onderscheidende content

Wil je graag social media inzetten?

Maar heb je het gewoon veel te druk?

Weet je niet waar je moet beginnen?

Onze social studenten bij Het Neefje van weten wat er online speelt en maken vermakelijke en overtuigende content voor drukke ondernemers.

Meer weten?

Maak een afspraak en ontdek wat social media voor jouw onderneming kan betekenen!

Allereerst: meer weergaven op social media bij een nieuw publiek

Voordat klanten jou gaan volgen, moeten ze wel van jouw bestaan afweten. Je aantal weergaven moet dus toenemen. Dit doe je door het maken van vermakelijke content die past bij jouw onderneming. Zorg ervoor dat jouw content uniek en onderscheidend is. Dan gaan mensen je content delen, waardoor je weergaven nog meer gaan stijgen! Verder hebben we deze tips voor je:

Voordat klanten jou gaan volgen, moeten ze wel van jouw bestaan afweten.”

Wanneer jij bijvoorbeeld dameskleding verkoopt, is jouw doelgroep voornamelijk vrouwen. Bij adverteren met social media kunnen we voor je instellen dat alleen vrouwen de advertentie te zien krijgen. Zo geef je geen advertentiekosten uit aan mannen, die jouw jurkjes waarschijnlijk toch niet gaan kopen. Het gaat nog veel verder dan dat; je kunt zelfs je advertentie alleen aan mensen op een bepaalde locatie of in een bepaalde leeftijdsgroep laten zien. Op die manier investeer je alleen in jouw daadwerkelijke doelgroep, die ook écht potentie hebben om iets te kopen.

Speel in op veranderingen

Social media verandert continu. Dat zien we bijvoorbeeld bij de korte video’s op social media kanalen: TikTok, YouTube shorts en Instagram reels. In een korte tijd werden deze video’s razend populair. Het is belangrijk dat je inspeelt op deze veranderingen. Eerder waren hashtags bijvoorbeeld erg belangrijk bij het vindbaar maken van je content. Helaas werken hashtags nu een stuk minder effectief. Een online marketeer is altijd op de hoogte van dit soort veranderingen en speelt hier op in. Kies je ervoor om (nog) niet samen te werken met een online marketeer? Zorg er dan voor dat je iemand binnen je onderneming hebt aangewezen voor het bijhouden van veranderingen binnen social media.

Social media voor b2b

Als jouw onderneming zich (ook) op andere bedrijven focust, is het een goed idee om je te richten op LinkedIn. Hierbij kom je namelijk een stuk sneller in contact met andere bedrijven. Maak een pagina aan voor jouw onderneming en begin met het maken van content die waarde heeft voor andere ondernemers.

Zet je content op Pinterest

Veel ondernemers maken nog geen gebruik van het social media platform Pinterest. Dit is jammer, want er valt veel uit te halen. Zoals je misschien wel weet, gebruiken mensen Pinterest om inspiratie op te doen. Volgens Pinterest zijn er maandelijks 445 miljoen Pinterest gebruikers op zoek naar ideeën en inspiratie voor hun volgende aankoop. Daarnaast geeft Pinterest aan dat 80% van de wekelijkse gebruikers een nieuw merk of product ontdekt heeft via het platform.

Onderscheidende content

“Zoals je misschien wel weet, gebruiken mensen Pinterest om inspiratie op te doen. Ze zijn dus actief op zoek naar eventuele aankopen. Dit maakt ze een relevante doelgroep.”

Het is dus duidelijk dat de Pinterest gebruikers actief op zoek zijn naar eventuele volgende aankopen. Dat maakt ze een relevante doelgroep. Verkoop jij bijvoorbeeld vintage jurkjes? Als iemand “vintage jurkjes” opzoekt op Pinterest, wil je natuurlijk dat jouw content gezien wordt. Iemand die al op zoek is naar vintage jurkjes, is eerder geneigd een aankoop te doen dan iemand die (nog) niet op zoek is. Ga dus vandaag nog aan de slag met toffe content en plaats het op Pinterest.

Meer volgers op social media door écht wat te bieden

Helaas houdt het niet op bij alleen het aantal weergaves. Je wil namelijk ook meer volgers hebben. Dit doe je door te kijken naar de soort content die je deelt. Je moet de mensen die jouw content zien, overtuigen dat jij het waard bent om gevolgd te worden. Dat doe je door meerwaarde te bieden.

Wat is de toegevoegde waarde van je account?

Bedenk wat de toegevoegde waarde van je account is. Als je een vintage jurkjes verkoper bent, zit niet iedereen te wachten op alleen maar nieuwe producten. Trek je jurkjes aan en geef tips hoe je ze het beste kunt combineren. Echte tips. Niet de doorsnee tips zoals “alles staat bij zwarte kleding.” Gebruik je vakkennis en wees niet bang om “te veel” kennis te delen. Als je jezelf echt wilt onderscheiden, moet je met informatie komen die jouw concurrenten niet geven. Dan pas heb je écht wat te bieden en willen mensen zien wat je te zeggen hebt.

Ga weer terug naar de basis

Ga weer terug naar de basis als je het lastig vindt om te bedenken wat jouw account als toegevoegde waarde heeft. Wat biedt jouw product of dienst? Wat voor basisbehoefte hoort daarbij? Kruip in de huid van je doelgroep en bedenk wat zij graag willen zien. Vertel vervolgens aan de wereld waarom ze jou moeten volgen. Kom je er niet uit? Je kunt ook altijd aan je doelgroep vragen wat zij graag willen zien. Bijvoorbeeld aan klanten. Om hier achter te komen kun je ook je volgers vragen op social media. Bijvoorbeeld door een poll in te zetten.

“Gebruik je vakkennis en wees niet bang om “te veel” kennis te delen. Als je jezelf echt wilt onderscheiden, moet je met informatie komen die jouw concurrenten niet geven.”

Bonustips: vergeet je volgers niet

Je hebt net gelezen dat je content moet maken die gericht is op “nieuwe” mensen binnen je doelgroep. Als je eenmaal wat volgers hebt, is het belangrijk om óók content te maken gericht op je huidige volgers. Geef beelden van achter de schermen en zoek de interactie op. Op die manier creëer je een band met je volgers en laat je ze loyaal worden aan jouw merk.

Een goede manier om dit in de praktijk toe te passen is het regelmatig plaatsen van story’s. Zo voelt 58% van de Instagram gebruikers zich meer verbonden met het bedrijf als ze de story’s bekijken. 

Als laatste tip: doe wat je belooft. Geef bruikbare tips als je zegt dat je die gaat geven. Blijf dit dan ook doen en wees geen cliché.

Een frisse blik op de social media wereld?

Ga met ons in gesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen met het behalen van meer volgers op social media.

Dit kunnen onze neefjes allemaal voor jou betekenen

Social media campagnes opzetten en analyseren

Het instellen en onderhouden van Google Ads en Google Shopping

Social media berichten maken en inplannen

Het schrijven van webteksten, blogs, klantcases en productteksten

Verhogen van je conversieratio met personalisatie

Altijd professionele ondersteuning

Het Neefje van is onderdeel van één grote marketing familie. Onze toptalenten zijn daardoor altijd op de hoogte van de laatste trends en mogelijkheden binnen de online marketingwereld. Daarbij staat er altijd een senior marketeer voor de studenten klaar om ze te begeleiden en te ondersteunen waar nodig. Gaat dit allemaal super goed? Dan krijgt de student zijn of haar eerste zelfstandige opdrachten. Maar ook dan is er ten alle tijden begeleiding vanuit de familie: onze neefjes staan er nooit alleen voor. Zo verzekeren we marketeers van professionele en betrouwbare marketing ondersteuning, terwijl zij onze talenten de kans geven om ervaring op te doen in de online marketing. Samen creëren we dus een échte win-win situatie.